Aanhanger B/E

Instructeurs

Paul Dijkman

Rijinstructeur

Aanhanger B/E

Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750.

Voor het rijbewijs E achter B hoef je geen apart theoriecertificaat te behalen, wel moet je praktijkexamen doen bij het CBR. Om je voor te bereiden kun je rijlessen nemen bij een rijschool. Op het moment dat je geslaagd bent voor je praktijkexamen kun je rijbewijs E aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven.

Let op: je dient een gezondheidsverklaring aan te vragen en in te dienen. Om ons als rijschool te machtigen heb je de volgende code nodig: 1575R8. Dit kun je gemakkelijk zelf doen via de site van CBR en wij zullen hierom vragen. De gezondheidsverklaring is via deze link in te vullen en je kunt ons als opleider machtigen via deze link.

Wat zijn de stappen voor het behalen van aanhanger rijbewijs B/E?

Schrijf je vandaag nog in voor de rijles!

Met welke aanhanger mag ik rijden met rijbewijs B/E?

We starten met de vraag: welke aanhanger mag je met een rijbewijs B besturen? Het is goed om te weten dat je met een rijbewijs B een aanhanger mag besturen, onder bepaalde voorwaarden. Zo mag het leeggewicht plus het laadvermogen van de auto en de aanhanger samen niet boven de 3500 kilo uitkomen. Je mag een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen) of een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.

Wanneer heb je een aanhanger rijbewijs nodig?

Komt het leeggewicht en het laadvermogen boven de 3500 kilo uit? Dan heb je een rijbewijs BE nodig. Dit is eigenlijk de ‘E’ achter je rijbewijs B. Voor het rijbewijs BE heb je geen apart theoriecertificaat nodig, maar moet je wel slagen voor het praktijkexamen bij het CBR. Om het examen succesvol af te leggen heb je in veel gevallen een aantal rijlessen nodig om alles onder de knie te krijgen.